Vesnice v arménské oblasti Sjunik by měly být od ázerbájdžánských hraničních přechodů odděleny speciální bezpečnostní zónou, protože došlo k útoku na obyvatele jedné z arménských komunit, uvedl veřejný ochránce práv Arman Tatojan. Vesnice Aravus ztratila většinu svých pastvin a místní obyvatelé již nemohou chovat dobytek, uvedl starosta obce.

Jak napsal „Kavkazský uzel“, obyvatelé příhraničních vesnic v arménské oblasti Sjunik opakovaně vyjádřili obavy o svou bezpečnost. V polovině února arménský veřejný ochránce práv a starosta obce Agarak informovali, že ázerbájdžánské ozbrojené síly střílejí v bezprostřední blízkosti arménských vesnic. Vesnice Šurnuch v oblasti Sjunik leží na hranici s Ázerbájdžánem, stanoviště ázerbájdžánské armády se nacházejí poblíž obytných budov a vesničané se obávají přestřelek v případě nového zhoršení konfliktu. Dne 22. dubna starosta Kapanu Gevorg Farsjan uvedl, že ázerbájdžánská armáda střílela hodinu směrem ke třem vesnicím v oblasti Sjunik. 

Arménie 30. prosince 2020 stanovila dočasnou hranici s Ázerbájdžánem v této oblasti. Proces vymezení arménsko-ázerbájdžánských hranic začne až po navázání diplomatických vztahů, nyní se určují pouze pásma skutečné kontroly nad těmito dvěma zeměmi, uvedlo arménské ministerstvo zahraničí po protestech obyvatel regionu Sjunik.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/363335/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »