Političtí analytici Alexander Iskandarjan a Andrias Ghukasjan si myslí, že Nikol Pašinjan oznámil svou rezignaci, vytvoření prozatímní vlády a předčasné volby kvůli obnovení své moci. Vardan Ajvazjan a Arpine Hovhannisjan poznamenali, že vytvoření prozatímní vlády není v souladu s právními předpisy Arménie.

Jak napsal „Kavkazský uzel“, 28. března arménský premiér Nikol Pašinjan oznámil, že v dubnu opustí úřad, aby mohli proběhnout předčasné volby, bude však nadále působit jako hlava vlády. Účastníci shromáždění v centru Jerevanu označili formální rezignaci Pašinjana za nepřijatelnou.

Rezignace Nikol Pašinjana je právní kolizí související s legislativou, která nestanoví žádný jiný způsob konání předčasných parlamentních voleb, řekl 30. března ředitel Kavkazského institutu politolog Alexander Iskandarjan korespondentovi „Kavkazského uzlu“.

Podle něj se Pašinjan chystá na předčasné volby, aby obnovil svou moc. „Je to (Pašinjan) právník, který se snaží, alespoň formálně, dodržovat literu zákona. Pokud v klasických systémech rozvinutých demokracií jsou volby událostí, jejíž postup je známý, ale výsledek ne, pak v mladých demokraciích, zejména v postsovětských zemích, se velmi často stává opak. Postup je upraven na požadovaný výsledek,“ poznamenal politolog.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/362329/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »