Energetické systémy Gruzie a Evropské unie budou propojeny vedením vysokého napětí podél dna Černého moře. Podle ministryně hospodářství a udržitelného rozvoje Natii Turnavy je položení elektrického vedení jedním z projektů, o nichž se hovořilo mimo jiné na zasedání Rady přidružení Gruzie a EU v Bruselu.

Ministryně Turnava uvedla, že projekt, jehož myšlenka byla představena před dvěma nebo třemi lety, má historický význam. Podmořský kabel pomůže uspokojit rostoucí potřeby Gruzie v oblasti elektřiny.

„Světová banka potvrdila svoji připravenost plně financovat studii proveditelnosti projektu. A o tom jsme již informovali své přátele a kolegy. Je pro nás nesmírně důležité, aby se na realizaci projektu podílely evropské společnosti,“ zdůraznila ministr.

Stojí za zmínku, že vedení pro přenos energie, které spojí Gruzii s EU, je také považováno za šanci na diverzifikaci trhu s energií. Projekt sníží závislost Tbilisi na dodávkách elektřiny a energie ze sousedních zemí: Ruska, Turecka a Ázerbájdžánu.

(RU)
https://jnews.ge/?p=70013


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »