Sekretář soudních jednání okresního soudu v Ázerbájdžánu v Bardě Eldžan Alyšov byl zatčen pro obvinění z podvodu a pobírání hmotných výhod za účelem ovlivnění rozhodnutí úředníka, uvedla tisková služba ázerbájdžánského státního zastupitelství.

Podle vyšetřování soudní úředník slíbil příbuzným obviněných, že zatčení budou během soudu propuštěni. Příbuzní obžalovaných mu současně předali 24 000 manatů (asi 300 000 Kč). Poté, co byl obviněný odsouzen k trestu odnětí svobody, dostal soudní úředník dalších 10 000 manatů (asi 125 000 Kč) od příbuzných odsouzených a slíbil podmínečné propuštění.

Zatčení soudních úředníků a odvolání soudců nevyřeší problémy ázerbájdžánského soudního systému, říká Anar Mamedli, ředitel Centra pro sledování voleb a demokracie (EMDS).

„Pokud lidé dávají peníze zaměstnanci soudu, aby osvobodili svého příbuzného, znamená to, že vědí, že podobné problémy jsou u ázerbájdžánských soudů řešeny tímto způsobem. Soudní systém není transparentní a nenese zodpovědnost. Policie, exekutiva – všichni jsou navzájem propojeni. Ve výsledku se ukazuje, že pachatelé díky svým kontaktům nebo majetku unikli trestu a nevinní šli do vězení,“ poznamenal expert.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/359687/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »