V zemi neexistuje organizace, v které by mohly přední feministky spolupracovat, a má to několik důvodů. Jedna z aktivistek Gulnara Mehdijeva si myslí, že hlavním důvodem je současné politické prostředí.

„Tvrdé předpisy uložené nevládním organizacím způsobují problémy. Jako hnutí jsme se formovali relativně nedávno. Naše historie je stará jen dva nebo tři roky,“ říká Mehdijeva.

Aktivně se angažuje v různých feministických iniciativách. Jednou z nich byla organizace White Stripe, která fungovala jako fond pro ženské oběti domácího násilí. Členové této iniciativy rovněž sdíleli na svých blozích vzdělávací materiály o typech násilí. Tato skupina však, bohužel, přestala fungovat.

„V současné době je jednou z nejaktivnějších feministických iniciativ kanál Fem-utopia na YouTube. Pracuji na tomto kanálu, je to první feministický kanál v Ázerbájdžánu, který produkuje vzdělávací materiály v ázerbájdžánském jazyce. Chci udělat vše, co je v mých silách pro jeho rozvoj, a nevidím možnost působení v žádné jiné nevládní organizaci. Tato platforma je pro mě dobrá, protože mi umožňuje vyjádřit nezávislý názor na jakýkoli problém. Přesto bych ráda viděla více feministek, a sjednocených,“ řekla Mehdijeva.

(EN)
https://jam-news.net/feminism-action-killing-political-women-on-march-8-gulnara-mehdiyeva-narmin-shahmarzade-azerbaijan-news/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »