Ázerbájdžánská armáda by se měla po ofenzívě v oblasti karabašských vesnic Khtsaberd a Khin Taher vrátit do původních pozic, domnívají se ruští analytici, s nimiž „Kavkazský uzel“ hovořil. Incident v regionu Hadrut je způsoben nejasnými dohodami mezi stranami konfliktu a pozice Ruska by měla být tvrdší, uvedli odborníci.

Jak napsal „Kavkazský uzel“, 11. prosince bylo zaznamenáno první porušení režimu příměří od konce bojů v Náhorním Karabachu. Podle ministerstva obrany Náhorního Karabachu zaútočila ázerbájdžánská armáda 11. a 12. prosince na dvě arménské vesnice v regionu Hadrut – Khtsaberd (ázerbájdžánský název je Chailakkala) a Khin Takher (v Takhlaru), které obyvatelé během nepřátelských akcí opustili. Tři vojáci Náhorního Karabachu byli zraněni. Ve vesnici Khtsaberd jsou arménské síly a ve vesnici Khin Taher jsou vyjednavači ruských mírových sil a ázerbájdžánští vojáci, uvedl dnes šéf správy regionu Hadrut.

Obnovení nepřátelských akcí v zóně konfliktu v Karabachu mohlo být výsledkem nejasně formulovaných dohod, říká Michail Chodarenok, rezervní plukovník generálního štábu ruských ozbrojených sil, specialista na protivzdušnou obranu.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/357586/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »