Na začátku nového roku se separatistická republika Abcházie stala svědkem protestů, které vedly k rezignaci nově zvoleného de facto prezidenta a anulaci prezidentských voleb.

Tisíce nespokojených lidí vyšli 9. ledna do ulic Suchumi, hlavního města neuznané republiky, aby požadovali odstoupení nedávno zvoleného de facto prezidenta Raula Chadžimby. Protestující dokonce obsadili prezidentský palác a odmítli odejít, dokud jejich požadavky nebudou splněny.

Následující den jejich úsilí podpořil parlament, který navrhl okamžitou rezignaci prezidenta.

Do sporu se vložil i nejvyšší soud, který se přiklonil na stranu protestujících a nařídil nové prezidentské volby na 22. března.

Chadžimba vyhrál v minulém roce druhé kolo prezidentských voleb se ziskem 47 procent hlasů. Podle opozice je ale třeba získat více než 50 procent, aby mohla být volba platná.

Chadžimba nejprve rezignaci odmítl a hodlal setrvat v úřadu až do voleb, nicméně po dvou dnech z funkce odstoupil.

Chadžimbu navíc dostihly jeho vlastní metody. V roce 2014 jeho podporovatelé obsadili prezidentský palác a úspěšně svrhli tehdejšího prezidenta Alexandra Ankvaba. 

(RU) https://www.ekhokavkaza.com/a/30370614.html

(EN) https://www.rferl.org/a/crisis-in-abkhazia-enters-fourth-day-as-demonstrators-occupy-presidential-building/30372767.html

(EN) https://jam-news.net/op-ed-how-long-will-political-groups-continue-to-chase-one-another-out-of-the-akbhaz-presidency/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »