Na začátku listopadu narušilo několik ultrapravicových útočníků moderní taneční performanci na Náměstí Republiky v Jerevanu. Útočníci tvrdili, že je performance „znesvěcující“ a „satanistická“ a na dvě účastnice zaútočili zelyonkou, zeleným dezinfekčním barvivem. Stejní útočníci narušili i zkoušky představení a útoku nezabránila ani přítomná policie. Představení, nazvané Huzanq u Zang (česky Vzrušení a volání), bylo zpracováním arménské futuristické poezie 20. let, „zpochybňující veřejné vnímání chování, pohybů a vyjadřování žen“.

Umělecká skupina CoChoLab na představení, jehož součástí byla i jerevanská radní z vládnoucí koalice Hasmik Khachunts, dostala dotaci od Ministerstva školství, vědy, kultury a sportu. Kvůli poskytnuté dotaci zazněly veřejné požadavky na rezignaci ministra školství. K útoku se vyjádřil i premiér Pašinjan, který zmínil, že pokud budou pokračovat podobné útoky a nálepkování všeho nového za „satanismus“, tak v Arménii brzo vznikne nová inkvizice.

(EN) https://oc-media.org/far-right-protestors-disrupt-modernist-dance-performance-in-yerevan/ (VIDEO) https://www.youtube.com/watch?v=mn0wL4NLPLU&feature=youtu.be&t=512


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »