Arménská Národní bezpečnostní služba (NBS) odhalila organizovaný gang kupčící s adopcemi arménských dětí. Dva arménští občané byli identifikováni jako vůdci skupiny, která zahrnovala několik porodnic, vládních agentur a sirotčinců. Skupina nezákonně adoptovala přes 30 arménských dětí cizincům. Mezi roky 2016 a 2018 členové skupiny nutili ženy, které zažádaly o potrat, aby děti donosily a nabídly k adopci, často pod výhrůžkami.

Podle arménského práva musí být arménské děti nejdříve nabídnuty arménským adoptivním rodičům. Členové gangu tak falšovali jejich zdravotní dokumentaci, aby odradili potenciální arménské rodiče od adopce. Skupina pak za úplatu nabízela děti zahraničním adoptivním rodičům hlavně z Itálie a USA. Podle arménské pobočky mezinárodní neziskové organizace World Vision je sektor adopcí jedním z nejzkorumpovanějších nejen v Arménii, ale i globálně. Ministr práce a sociálních věcí zastavil všechny adopce, dokud nebude případ vyšetřen. Očekává se, že budou odhaleny další detaily případu.

(EN) https://oc-media.org/adoption-crime-ring-uncovered-in-armenia/

(EN, RU) https://www.sns.am/en/press-releases/2019/11/14/numerous-cases-of-illegal-adoption-of-children-by-foreigners-detected/245

(EN) https://www.rferl.org/a/armenia-investigating-numerous-cases-of-illegal-adoptions/30271940.html


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »