Arménské úřady nechtějí nést odpovědnost za zhoršení situace s nebojovými ztrátami ve vojenských jednotkách a skrývají je, uvedli účastníci diskuse konané v Jerevanu. Problém by podle nich mohla vyřešit spolupráce mezi vedením armády a občanskou společností.

Jak napsal „Kavkazský uzel“, 11. prosince ve vojenské jednotce na jihu Arménie byl v důsledku střelby zabit jeden voják a dva byli zraněni, podezřelý byl zadržen. V září byl arménský voják obviněn, že jednoho kolegu zabil a dalšího zranil. Ke střelbě došlo při službě na bojovém stanovišti.

Arménské úřady neprovádějí reformy v armádě, které by vyřešily problém nebojových ztrát, řekla šéfka nevládní organizace „Novináři za lidská práva“, lidskoprávní aktivistka  Žanna Aleksanjan  během diskuse konané 13. prosince v klubu veřejné žurnalistiky „Media Center“.

Podle ní se ukazatele nebojových ztrát v armádě za poslední dva roky dostaly na úroveň 90. let. „Od roku 1999 začaly ukazatele nebojových ztrát klesat. V roce 2020 bylo evidováno 100 nebojových ztrát, z toho 18 sebevražd. A letos je to již více než 60 mrtvých. Po válce by se zdálo, že úřady musely udělat vše pro to, aby voják a jeho život měl nejvyšší hodnotu, ale nic se pro to nedělá,“ řekla.

Jedním z hlavních důvodů nebojových ztrát je atmosféra beztrestnosti a kriminální morálky, domnívá se lidskoprávní aktivistka. „Jsou zapotřebí preventivní opatření. A pokud by vyšetřující orgány se stejnou pílí, jakou používají k utajování zločinů, pracovaly na řešení zločinů, pomohlo by to snížit ztráty z nebojového charakteru,“ věří Aleksanjan.

Jen za poslední měsíc, po jmenování nového ministra obrany, došlo ke čtyřem úmrtím vojáků, dodala. „Pro úřady se smrt vojáka stala běžným jevem. Úřady v žádném případě nechtějí nést odpovědnost za nebojové ztráty. Ministr nevysvětlil, jak a proč tito čtyři vojáci zemřeli,“ řekla lidskoprávní aktivistka.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/371212/ 


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »