Lídři Arménie a Ázerbájdžánu přijali pozvání předsedy Evropské rady Charlese Michela k setkání na summitu Východního partnerství, který se bude konat 15. prosince v Bruselu.

Na dohodnuté schůzce v Bruselu plánují hlavy obou států projednat situaci v regionu a způsoby boje proti napětí s cílem zajistit stabilitu na jižním Kavkaze, uvádí se v informaci na webu Evropské rady po telefonických rozhovorech mezi prezidentem organizace Charlesem Michelem a představiteli obou zemí.

Arménský premiér Nikol Pašinjan a ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev se také dohodli na vytvoření komunikační linky mezi ministry obrany, aby se předešlo případům eskalace konfliktu.

Zhoršení na hranici mezi Arménií a Ázerbájdžánem souvisí se záměrem Baku  zajistit pozemní komunikaci s Nachičevanem a také ukazuje, že otázka vymezení hranic dospěla do slepé uličky, řekl vojenský expert Robert Nazarjan. Ke střetům došlo kvůli tomu, že se obě strany snažily zlepšit bojové pozice na územích, která považují za svá, a vymezení by umožnilo tento problém uzavřít, poznamenali vojenští analytici jak v Baku, tak v Jerevanu.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/370338/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »