Obyvatelé vesnic regionu Gegharkunik dnes zablokovali silnici Sotk – Vardenis a požadovali zrušení rozhodnutí spojit obec Geghamasar s Vardenisem. Obávají se, že rozšíření obce povede k odlivu obyvatel z hraničního pásma.

Policie se pokusila jednoho z občanů zadržet, což vedlo ke střetům s demonstranty. Mezi demonstranty a policií došlo k potyčce. Vesničané zablokovali silnici svými vozy, bezpečnostní složky vytlačily jedno z aut ze silnice, informoval News.am.

Protestní akce se zúčastnilo několik desítek vesničanů. Obec Geghamasar zahrnuje 18 vesnic, úřady ji hodlají připojit k Vardenisu. Všech 18 vesnic Geghamasaru je pohraničních a podle názoru jejich obyvatel jsou to oni, kdo chrání hranice země. A úřady, které chtějí spojit obec s Vardenisem, se tak snaží oživit pohyb obyvatel pohraničních vesnic do tohoto města, uvedl starosta obce Hakob Avetyan, jehož slova dnes citoval „Sputnik Arménie“.

Blokování silnice je jediným způsobem, jak přilákat pozornost úřadů, protože neberou v úvahu názor obyvatel, dodal.

Je třeba připomenout, že k ozbrojeným incidentům v oblasti Gegharkunik dochází pravidelně na hranici Arménie a Ázerbájdžánu. Konflikt v tomto místě ázerbájdžánsko-arménské hranice vznikl v polovině května. Jerevan tvrdí, že ázerbájdžánská armáda vstoupila na arménské území a usadila se tam. Baku trvá na tom, že pohraničníci se pouze přesunovali a zůstali v regionech Lačin a Kelbadžar.

Obyvatelé pohraničních komunit Arménie si opakovaně stěžovali, že blízkost ázerbájdžánských vojsk a nedostatek bezpečnostních záruk neumožňují obdělávání a setí polí a pastvu dobytka na pastvinách.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/368132/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »