Dohoda o spolupráci mezi speciálními službami Gruzie a Běloruska ohrožuje bezpečnost běloruských občanů žijících v zemi, uvedli gruzínští aktivisté a vyzvali úřady, aby dohodu ukončily.

Jak uvedl „Kavkazský uzel“, 14. srpna vyšlo najevo, že speciální služby Gruzie a Běloruska se dohodly na spolupráci, mimo jiné v boji proti zločinům proti ústavnímu pořádku. Gruzínští političtí analytici uvedli, že gruzínské úřady by se měly zdržet vydávání běloruských občanů, protože by to mohlo mít za následek západní sankce za spoluúčast na politickém režimu této země.

9. srpna 2020 se v Bělorusku konaly prezidentské volby. Podle předběžných údajů Ústřední volební komise Běloruska získal úřadující prezident Alexander Lukašenko ve volbách více než 80 procent hlasů, Světlana Tichanovská obsadila druhé místo – hlasovalo pro ni něco přes 10 procent voličů. Po hlasování začaly v celé zemi masové protesty, jejichž účastníci považují tyto výsledky za zfalšované. Akce jsou přísně potlačovány bezpečnostními silami. Signatáři výzvy ruských médií k běloruským úřadům zveřejněné „Kavkazským uzlem“  vyjádřili své rozhořčení nad akcí bezpečnostních sil a požadovali propuštění zadržených novinářů.

Dohoda zvláštních služeb Gruzie a Běloruska o spolupráci je alarmující, uvedla vůdkyně hnutí „Pora“ Elena Choštarija . „Už je jasné, kde [v jaké pozici] je [gruzínská] vláda. Její schopnost zůstat další den navíc představuje pro lidi nebezpečí. Změna vlády prostřednictvím voleb je proto pro nás jako stát pro budoucnost klíčová,“ řekla Choštarija „Kavkazskému uzlu“.

Aktivisté za lidská práva rovněž vyzvali běloruské aktivisty a politické uprchlíky v Gruzii, aby vyhledali právní pomoc pro zajištění jejich bezpečného pobytu v Gruzii.

Vůdkyně běloruské opozice Světlana Tichanovská hledá příležitost k jednání s gruzínskou vládou, řekl její poradce Franak Vjačorka . „Na konci loňského roku jsme se pokusili kontaktovat gruzínskou vládu a všechny politické síly zastoupené v parlamentu, včetně navázání kontaktu s prezidentem. K takové schůzce zatím nedošlo,“ řekl 15. srpna Vjačorka na televizním kanálu Mtavari Archi.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/367111/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »