Místo historických a kulturních památek, které zůstaly na územích obsazených ázerbájdžánskou armádou, je turistům představeno asi 20 nových objektů, uvedl Gevorg Arakeljan, vedoucí oddělení cestovního ruchu pod ministerstvem hospodářství neuznané republiky, na mezinárodní výstavě Intour Expo v Jerevanu. Cestovní ruch v Náhorním Karabachu je v této sezóně oblíbený hlavně mezi hosty z Arménie a místními obyvateli, uvedli podnikatelé.

„Arcach (vlastní název Náhorního Karabachu) bude na akci představen letos jako preferovaná turistická destinace,“ uvedl Gevorg Arakeljan. Vzhledem k tomu, že po válce v roce 2020 se část území dostala pod kontrolu Ázerbájdžánu, je podle něj nutné vyvinout nové turistické trasy. „Nové turistické trasy zahrnují přírodní a historické a architektonické památky v okresech Martuni, Martakert a Askeran. Celkově jsou zde až dvě desítky atrakcí. Turistické výlety po horách a lesích, místní historie a etnografická muzea jsou mezi turisty velmi oblíbené. Všechny naše nové projekty, potenciál cestovního ruchu, jsou prezentovány na mezinárodní výstavě v Jerevanu v brožurách, transparentech i malých výstavách starodávných exponátů a nálezů. Výstava také představuje hotelový sektor,“ uvedl Arakeljan.

Na územích Náhorního Karabachu, které se dostalo pod kontrolu Ázerbájdžánu, se nacházejí až dva tisíce památek arménské historie a kultury, včetně 161 klášterů a kostelů, 591 chačkarů, vykopávek Tigranakert, Azoch, Nor Karmiravan, Mirik, Keren a četné pevnosti, hrady, svatyně a další památky. Osm státních muzeí s 19 311 exponáty, stejně jako soukromá muzea koberců a arménského dramu (peněz), zůstaly ve městě Šuša, uvedl dříve zaměstnanec kanceláře ombudsmana v Náhorním Karabachu.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/364626/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »