Ázerbájdžán vyvolává napětí na hranicích s Arménií, aby ovlivnil výsledky předčasných voleb do arménského parlamentu, uvedl Nikol Pašinjan a označil návrh Moskvy na zřízení trilaterální komise pro vymezení arménsko-ázerbájdžánské hranice pro Jerevan za přijatelný.

Jak napsal „Kavkazský uzel“, 29. května předseda ázerbájdžánské vlády Ali Asadov uvedl, že Baku přijímá návrh Moskvy na zřízení trilaterální komise pro vymezení arménsko-ázerbájdžánské hranice. Ázerbájdžánský vojenský expert Šair Ramaldanov nevyloučil, že arménští politici spekulují o tomto tématu v předvečer parlamentních voleb. „Různé síly chtějí tuto situaci využít, nafouknou ji více, než ve skutečnosti je, a chtějí z toho do určité míry vydělat dividendy,“ řekl Kavkazskému uzlu.

19. května ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov vyzval Arménii a Ázerbájdžán, aby vytvořili komisi k určení hranice, a ujistil, že Moskva je připravena jednat jako prostředník. Jerevan souhlasil s vytvořením takové komise, s výhradou stažení ázerbájdžánských vojsk do jejich původních pozic. Při vymezení hranic budou Arménie a Ázerbájdžán sledovat své vlastní cíle a účast třetí strany může vést k formátu „dva proti jednomu“, uvedla část politologů, s nimiž provedl rozhovor „Kavkazský uzel“. V průběhu vymezení je ruská mediace nezbytná, protože režim příměří svědčí o jeho účinnosti, namítali jejich oponenti.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/364433/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »