Několik desítek aktivistů dnes zablokovalo silnice na staveniště vodní elektrárny Namachvan, aby tam nemohla vstoupit stavební technika. Po střetech s bezpečnostními silami bylo několik demonstrantů zadrženo policií.

Jak uvedl „Kavkazský uzel“, 27. května odpůrci výstavby elektrárny Namachvan zastavili protesty v Tbilisi a obnovili je ve vesnici Gumati na západě Gruzie, kde zablokovali kancelář společnosti Enka, která elektrárnu staví. 30. května aktivisté zablokovali silnice k soutěsce Rioni v západní Gruzii, aby zabránili pracovníkům dostat se ke stavbě. V důsledku střetů s bezpečnostními činiteli byla zadržena jedna osoba.

Demonstranti mají čtyři hlavní požadavky: zrušení smlouvy s tureckou společností Enka, zrušení vládního nařízení o převodu vlastnictví státních nemovitostí na společnost, zrušení stavebního povolení a rezignaci ministra hospodářství.

„Kavkazský uzel“ již dříve napsal, že společnost Enka, která staví vodní elektrárnu Namachvan, 30. května označila pokus o proniknutí na stavbu za provokaci. „Máme obavy, že lidé zapojení do projektu, kteří vykonávají své povinnosti v dobré víře, jsou neustále vystaveni riziku násilí a napadení,“ uvedla společnost.

Protesty jsou spojeny s obavami obyvatel vesnice Namachvani, že se budou muset přestěhovat, protože otevření vodní elektrárny povede k zaplavení 500 hektarů půdy, včetně lesů, orné půdy a několika vesnic. Podle vesničanů povede otevření vodní elektrárny ke změnám povětrnostních podmínek a v důsledku toho k neúrodě a hladu.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/364454/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »