V Den muzeí se v Náhorním Karabachu konaly výstavy a přednášky o kulturním dědictví. Státní muzeum výtvarného umění ve městě Šuša představilo výstavu 90 obrazů, které se arménské straně podařilo po podzimní válce uchovat. Problém zachování kulturního dědictví je dnes obzvláště akutní, uvedli návštěvníci výstav. 

Jak napsal „Kavkazský uzel“, 17. dubna protestující ve Stěpanakertu požadovali ochranu arménských památek. Řekli, že historické a kulturní památky na ztraceném území jsou ohroženy: umělecká díla a oltáře jsou zničeny, památníky znesvěceny. Účastníci shromáždění požadovali vypracování dokumentu o ochraně památek v zóně konfliktu v Karabachu. 

Fotografie 46 arménských historických a kulturních památek, které zůstaly na územích přenesených do Ázerbájdžánu po podzimní válce, byly prezentovány 26. května na výstavě ve Stěpanakertu. Arménské památky jsou ničeny a je nutné přijmout opatření na jejich ochranu, uvedli historici, autoři a organizátoři výstavy fotografií.

Na územích Náhorního Karabachu, které se dostalo pod kontrolu Ázerbájdžánu, se nacházejí až dva tisíce památek arménské historie a kultury, včetně 161 klášterů a kostelů, 591 chačkarů, vykopávek Tigranakert, Azoch, Nor Karmiravan, Mirik, Keren a četných pevností, hradů, svatyní a dalších památek. Osm státních muzeí s 19 311 exponáty i soukromá muzea koberců a arménského dramu (místní měny) zůstaly ve městě Šuša, uvedl dříve zaměstnanec úřadu ombudsmana v Náhorním Karabachu.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/364044/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »