Neutrální Írán by rád umístil své mírové síly do zóny konfliktu a nepodporuje tam přítomnost armády z Turecka, uvedli ruští analytici, s nimiž hovořil server „Kavkazský uzel“. Podle jejich názoru Jerevan bezdůvodně doufal v podporu Íránu, prohlášení o územní celistvosti Ázerbajdžánu však v konfliktu nehrály žádnou roli.

Írán se nebude snažit uklidňovat situaci v oblasti Karabachu, uvedl ve svém projevu prezident Hasan Rúhání. Poznamenal, že vzhledem k tomu, že Írán sousedí s Arménií a Ázerbájdžánem, a s ohledem na četné historické podobnosti s národy tohoto regionu, vyjadřuje spokojenost s nedávným rozhodnutím vůdců obou zemí zprostředkovaných Ruskem ukončit vojenský konflikt a zahájit proces diplomatického urovnání.

“I přes veškerou složitost vztahů s Baku stál Írán vždy za územní celistvostí Ázerbájdžánu,” uvedl generální ředitel Střediska pro studium současného Íránu Rajab Safarov.

Viktor Nadein-Raevsky, vědecký pracovník Primakovského institutu světové ekonomiky a mezinárodních vztahů (IMEMO) připomněl, že mezi Íránem a Ázerbájdžánem existuje etnokulturní a konfesní blízkost. „V Íránu také z pocitu islámské solidarity podporovali Ázerbajdžán. 70 % Ázerbajdžánců jsou šíité, což je důležité pro postavení Íránu,“ uvedl expert.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/356333/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »