Mamuka Chazaradze, předseda největší gruzínské banky TBC, rezignoval na svůj post. K odstoupení došlo kvůli nařčení z korupčního jednání. Toho se Chazaradze měl dopustit před 11 lety. Celý případ vzbuzuje velkou pozornost médií a podrobně jej monitoruje také Transparency International.

Některé neziskové organizace a pozorovatelé tvrdí, že případ je politicky motivovaný a stojí za ním neformální vůdce Gruzie Bidzina Ivanišvili. Multimiliardář a bývalý premiér se prý snaží zbavit svých politických oponentů před parlamentními volbami, které se budou konat příští rok.

„Je to politicky motivovaná a organizovaná kampaň proti finanční instituci,“ řekl gruzínský politický analytik Gia Nodia pro JAMnews. Jako hlavní důvod označuje stavbu hlubinného přístavu v Anaklii na pobřeží Černého moře, za kterou stojí právě banka TBC.

Vyšetřování kauzy začalo 2. srpna 2018 poté, co rezignoval tehdejší premiér Giorgi Kvirikašvili, kterého Ivanišvili nešetřil kritikou. Kvirikašvili to odůvodnil rozdílnými názory, z nichž jeden se měl týkat právě budování Anaklijského přístavu. Ten financuje TBC společně se zahraničními (především americkými a evropskými) investory. Podle časopisu The Economist by tento hlubinný přístav mohl být gruzínskou „vstupenkou“ do Evropy. Stavba, která by měla vyjít na 2,5 miliardy dolarů, se ale nezamlouvá Ivanišvilimu a jeho představám o Gruzii.

(EN) https://www.economist.com/europe/2019/02/16/shrinking-the-black-sea

(EN) https://jam-news.net/chair-of-largest-bank-in-georgia-resigns-amidst-struggle-with-authorities/

(EN) https://jam-news.net/explainer-why-is-georgian-billionaire-ivanishvili-waging-war-against-the-countrys-most-popular-bank/

(EN) https://www.transparency.ge/en/blog/investigation-against-tbc-bank-founders-timeline

]]>
Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »