V gruzínském hlavním městě Tbilisi se má mezi 18. – 23. červnem konat průvod sexuálních menšin. Kromě pochodu za důstojnost bude součástí Tbilisi Pride Week také konference o právech LGBT komunity v Gruzii.

„Násilí je pácháno proti nám a našim rodinám, ve školách, na ulicích, v práci. Jsme napadáni doma a vyhoštěni z našich rodin. Zabíjejí nás!“ stojí v prohlášení na facebookové stránce Tbilisi Pride.

Ohlášení akce vyvolalo rozruch především mezi pravicovými extrémisty. Ti přísahali, že něco takového v Gruzii nedopustí.

„Pokud je policisté budou chránit, tak s nimi budeme nakládat, jako naši předkové nakládali se zrádci,“ prohlásil Sandro Bregadze, lídr ultranacionalistické strany Georgian March.

Největší konfrontace mezi obhájci práv LGBT a jejich odpůrci se v Tbilisi odehrála 17. května 2013. Několik desítek lidí tehdy uspořádalo poklidné shromáždění u příležitosti mezinárodního dne proti homofobii. Záhy na ně ale zaútočili ortodoxní aktivisté, kněží a pravicoví extrémisté. Gruzínský patriarcha poté jmenoval 17. květen dnem obrany svátosti rodiny. Video: reportáž BBC v odkazu.

(EN) https://jam-news.net/lgbt-activists-want-to-a-hold-a-parade-in-tbilisi-in-june-the-georgian-far-right-wants-to-shut-it-down/

(EN) https://www.bbc.com/news/av/world-europe-22565723/conservatives-attack-gay-activists-at-rally-in-tbilisi

(EN) http://georgiatoday.ge/news/14539/First-Ever-Tbilisi-Pride-to-Take-Place-in-June-?5321

]]>
Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »