Dne 1. října 2018 ve věku 94 let zemřel „nejznámější“ Armén na světě Charles Aznavour. Narodil se v Paříži pod jménem Šahnur Varinak Aznavurjan do rodiny arménských emigrantů. Aznavour složil okolo 1 300 písní a během téměř sedmdesátileté kariéry prodal více než 100 miliónů hudebních nosičů.

Smuteční obřad, při němž byla nesena zpěvákova rakev zavinutá do francouzské vlajky, doprovázel tradiční arménský hudební nástroj duduk. Francouzský prezident Macron řekl, že umělec po celý život zůstal věren svým kořenům, což se projevilo především jeho pomoci Arménii. Jedním z jeho nejvýznamnějších počinů byla humanitární pomoc obětem rozsáhlého zemětřesení, které Arménii postihlo v roce 1988. Charles Aznavour byl také velvyslancem Arménie při OSN.

Arménský premiér Nikol Pašinjan na tryzně za Aznavoura prohlásil zpěváka za národního hrdinu. Vztah Arménů k Aznavourovi byl „otcovský v tom smyslu, že umělec byl nositelem národní hrdosti, jež šířil po celém světě. Arménie bude navždy vděčna za všechnu práci, kterou pro ni udělal… Aznavour budoval nejen národní, ale univerzální hodnoty.“

V Jerevanu prošlo v den zpěvákovy smrti spontánní smuteční shromáždění. Před Kinem Moskvya, kde je na arménském „Chodníku slávy“ umístěna také Aznavourova hvězda, se sešlo obrovské množství lidí.

(EN) https://www.rferl.org/a/macron-pashinian-honor-memory-of-aznavour-in-paris/29527382.html?ltflags=mailer

(EN) https://www.rferl.org/a/iconic-armenian-french-crooner-aznavour-dies-at-94/29519438.html?ltflags=mailer

]]>


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »