Po jarní revoluci v Jerevanu opět vyšli lidé do ulic. Na konci září a na začátku října protestovaly desítky tisíc Arménů proti zákonu, jehož cílem je ztížit premiérovi možnost rozpustit parlament. Premiér Nikol Pašinjan se totiž chystal rozpustit parlament a vyhlásit předčasné volby.

Počátkem všeho byl zákon navržený Republikánskou stranou, která má v parlamentu většinu. Návrh zákona podpořili i poslanci za Dašnakcutjun a Prosperující Arménii, načež Pašinjan oznámil, že hodlá ministry obou revoltujících stran odvolat z vlády a vyslovil požadavek na vypsání předčasných voleb.

Pašinjan krok Republikánů označil za kontrarevoluci, respektive za její pokus a vyzval občany, aby si toto chování nenechali líbit. Na jeho podporu se téměř okamžitě před budovou parlamentu shromáždily davy a někteří protestující zablokovali vstup do parlamentu.

Podle arménské ústavy je možné rozpustit parlament, pokud premiér rezignuje a parlament do dvou týdnů nezvolí náhradu. Nikol Pašinjan v polovině října skutečně podal demisi a ohlásil, že předčasné volby se budou konat v prosinci.

(EN) https://www.rferl.org/a/armenian-prime-minister-pashinian-says-will-resign-in-push-to-force-new-elections/29522500.html?ltflags=mailer

(EN) https://www.rferl.org/a/pashinian-supporters-protest-outside-armenian-parliament-against-counterrevolutionary-bill/29521911.html?ltflags=mailer

]]>


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »