V Gruzii bylo prohlášení tamního premiéra Irakliho Garibašviliho o odmítnutí připojit se k evropským sankcím proti Rusku přijato se zmatkem, upozornili experti. Důvod spočívá v neochotě uvalit odvetné sankce na Rusko, protože v tomto případě Gruzie ztratí ruský trh a nebude schopna k němu do roka najít alternativu, domnívá se ekonomický expert Demur Giorchelidze.

„Kavkazský uzel“ oznámil, že gruzínský premiér Irakli Garibašvili řekl, že jeho země se nepřipojí k finančním a ekonomickým sankcím Západu proti Rusku, uvalenými v souvislosti s vojenským konfliktem na Ukrajině. Toto prohlášení bylo učiněno na pozadí přípravy druhého balíčku ekonomických sankcí vůči Rusku ze strany Evropské unie.

Generální tajemník OSN vyzval Putina, aby vojenskou operaci zastavil, ruské počínání na Ukrajině odsoudila mimo jiné také Gruzie.

Valerij Čečelašvili, analytik Gruzínské nadace pro strategická a mezinárodní studia, se domnívá, že prohlášení gruzínského premiéra Irakliho Garibašviliho o odmítnutí připojit se k evropským sankcím proti Rusku může být diktováno mnoha důvody. Jedním z důvodů může být, že „člověk na správném místě a ve správný čas nebyl schopen správně formulovat svůj vlastní postoj,“ řekl zpravodaji „Kavkazského uzlu“.

Garibašviliho prohlášení vyčnívá z prohlášení gruzínské prezidentky Salome Zurabišvili, většiny vládních představitelů a poslanců vládnoucí strany Gruzínský sen – Demokratické hnutí, včetně nejnovějších prohlášení samotného Garibašviliho, poznamenal analytik.

„Bylo by dobré, kdyby toto prohlášení vysvětlil buď sám Garibašvili, nebo ministr zahraničí. Je běžnou praxí, když prohlášení způsobí nejednoznačné pochopení nebo reakci, a pak to další političtí činitelé rozluští a vysvětlí,“ řekl Valerij Čečelašvili.

Gruzie podle něj výrazně omezila tlak, který může vyvíjet na ruskou ekonomiku. Místo toho by se země měla zamyslet nad tím, jakou pomoc může Ukrajině nabídnout – přijmout uprchlíky, pomoci ukrajinským turistům, kteří se nemají jak vrátit domů.

„Ukrajina je dnes v čele boje za svobodu a suverenitu nejen pro svou vlastní, ale i pro Evropu, včetně Gruzie,“ zdůraznil.

Negativně na vyjádření šéfa gruzínské vlády reagoval i prezident „Nové ekonomické školy“ Paata Šešelidze, který poukázal na nesprávnou prezentaci podstaty prohlášení. Garibašvili zejména neuvedl důvod odmítnutí připojit se k sankcím, za čímž mohou být ekonomické škody země, o kterých je nutné informovat Evropskou unii a žádat o pomoc, pokud se tak stane. Gruzie ale dostává z Ruska mizivé množství zemního plynu, elektřina se začala dodávat teprve nedávno a dovozce lze změnit. Pokud se úřady obávají zahájení nepřátelských akcí proti Gruzii nebo ukončení vízového režimu, pak je také nutné to vyjádřit, poznamenal.

„Garibašviliho prohlášení znělo jako kapitulace a to se vymyká jakékoli analýze, protože jakákoliv škoda může být kompenzována jinými způsoby. Úřady by měly vše otevřeně říci a začít zprávou o problémech, k nimž může připojení k evropským sankcím vést. Garibašvili promluvil v takové podobě, že lidé nechápali ani začátek, ani konec a považovali to za zradu sloužící zájmům úzké skupiny lidí,“ řekl Šešelidze korespondentovi „Kavkazského uzlu“.

Ekonomický expert Demur Giorchelidze však s odkazem na statistická data vysvětlil, že Rusko je po Turecku svým významem druhým významným obchodním a ekonomickým partnerem. Gruzie provádí hlavní exporty a importy z Ruska, odkud do země ročně přicházejí stovky milionů dolarů peněžních převodů, které tvoří největší toky v porovnání s ostatními zeměmi.

„Konfrontace mezi Ruskem a Ukrajinou se Gruzie přímo netýká, protože jde o velké geopolitické zájmy. Dotkne se to Gruzie, pokud země udělá hloupé chyby a zahájí politickou hru s nulovým součtem, aby zničila Rusko. To, co se nyní děje, je špatné. Ale není to naše chyba, ne kvůli nám. V takové situaci začlenění do kolektivního Západu způsobí Gruzii jen velké škody,“ řekl korespondentovi „Kavkazského uzlu“.

Gruzie je ekonomicky velmi slabá země, závislá na mnoha vnějších faktorech, a pokud budou tyto zájmy ignorovány, budou trpět obyvatelé země s nízkými příjmy, vysvětlil expert.

„Rusko může uplatnit odvetné sankce proti Gruzii a uzavřít svůj trh. Gruzie nebude schopna do roka najít alternativní kanály pro vývoz a dovoz v takovém objemu – mluvíme o několika miliardách dolarů – a nebude schopna kompenzovat stovky milionů dolarů ročně převáděné od občanů Gruzie žijících v Rusku. Gruzie už má s Ruskem obrovské problémy,“ řekl.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/373603/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »