Dětská internátní škola ve městě Ninocminda již řadu let používá proti dětem opatření, která se mohou rovnat mučení a nelidskému zacházení. Uvádí to zpráva gruzínské kanceláře veřejného ochránce práv. Formy trestů a způsoby výchovy byly podle zprávy pro nezletilé kruté, ponižující a traumatizující.

Jednou z institucí, které dlouhodobě podezřívá ochránce lidských práv, je penzion pro sirotky ve městě Ninocminda.

Dne 5. června 2021 soud vyhověl žalobě Partnerství pro lidská práva (IPHR) s požadavkem na vystěhování všech dětí z penzionu.

Organizace předložila soudu video zveřejněné šéfem penzionu arcibiskupem Spiridonem, na kterém jsou jasně vidět obličeje dětí. Podle právniček Anny Arganašvili a Anny Abašidze toto video dokazuje, že život a zdraví dětí je ohroženo.

Informace o možných skutečnostech psychického a fyzického násilí na žácích internátu jsou stále aktivně medializovány. Do penzionu nebyli vpuštěni zaměstnanci gruzínského Úřadu veřejného ochránce práv, kteří jsou zodpovědní za monitorování jakékoli uzavřené instituce, spolu s dalšími vládními útvary. Důvodem je nařízení vysoce postaveného duchovního arcibiskupa Spiridona, který je zároveň vedoucím tohoto penzionu.

Jak se dozvěděl veřejný ochránce ze státního zastupitelství, za posledních pět let zahájilo ministerstvo vnitra čtyři vyšetřování údajných případů násilí na dětech v internátní škole Ninocminda, včetně sexuálního násilí.

V Gruzii prakticky nezůstala žádná nevládní organizace nebo politická skupina, která by na zprávu o penzionu v Ninocmindě nereagovala. Protesty se konaly před budovami úřadu vlády a státního zastupitelství. Při jednom ze shromáždění 3. června policie zatkla devět lidí. Nakonec byli do penzionu přijati zaměstnanci kanceláře veřejného ochránce práv.

Od jara 2021 bylo 12 nezletilých vráceno z penzionu do biologických rodin a 22 dětí bylo předáno do jiných forem péče – rodinného typu nebo do pěstounské rodiny.

Ze zprávy vyplývá, že záznamy výslechů dětí z materiálů trestních věcí svědčí o systematičnosti násilí v penzionu.

Kancelář ombudsmana poznamenává, že zákaz spánku a jídla, stejně jako fyzické násilí, byly použity jako forma trestu pro děti. Děti vzpomínaly, jak učitelka trestala celou skupinu a nedovolila jim jíst, „jedly samy a dívaly se na děti, donutily je klečet“.

Co se dnes děje v penzionu

Veřejný ochránce práv se obrátil na gruzínského generálního prokurátora s návrhem na účinné vyšetřování údajných trestných činů páchaných na dětech v penzionu. Nino Lomdžaria požaduje, aby byla co nejdříve vypracována a schválena jednotná státní strategie a plán deinstitucionalizace.

(RU)
https://jam-news.net/ru/%d0%b1%d0%b8%d0%bb%d0%b8-%d0%bd%d0%be%d0%b6%d0%ba%d0%be%d0%b9-%d1%81%d1%82%d1%83%d0%bb%d0%b0-%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d0%bb%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d1%85%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b4%d0%bd%d1%8b%d0%b9/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »