Opoziční frakce „Hajastan“ (Arménie) iniciovala parlamentní slyšení k otázkám demarkace a delimitace arménsko-ázerbájdžánské hranice. Během slyšení byl jménem parlamentu předložen návrh prohlášení. Opozice do něj zařadila vlastní přístupy k vytyčování hranic. Dokument také obsahuje požadavek, aby se arménské úřady zdržely písemných nebo ústních dohod s Ázerbájdžánem, které by porušovaly ustanovení ústavy země a „vůli arménského lidu vyjádřenou v Deklaraci nezávislosti“.

Šlo o jakési preventivní opatření, které opoziční poslanci zorganizovali v předvečer setkání arménského premiéra s prezidentem Ázerbájdžánu. Ze slov arménského premiéra je již známo, že při tomto jednání je možné podepsat dokument o vytyčení a vymezení hranice s Ázerbájdžánem. Rozhovory mezi Pašinjanem a Alijevem, zprostředkované ruským prezidentem, jsou naplánovány na 26. listopadu.

„Hranice jsou určeny na základě mezinárodního práva“

V návrhu parlamentního prohlášení se uvádí, že hranice jsou určeny dohodou mezi sousedními státy na základě mezinárodního práva v souladu s Vídeňskou úmluvou o smluvním právu. Podle jeho ustanovení je jakákoli mezinárodní dohoda dosažená prostřednictvím hrozby nebo použití síly neplatná.

V tomto ohledu dokument odsuzuje:

  • okupaci území Náhorního Karabachu Ázerbájdžánem,
  • invazi jednotek ázerbájdžánských ozbrojených sil na suverénní území Arménie, dlouhodobé použití síly a skutečnou hrozbu jejího použití,
  • hrubé porušování mezinárodního práva proti lidem zajatým po skončení nepřátelských akcí, odmítnutí jejich návratu pod záminkou křivého stíhání.

Prohlášení zdůrazňuje, že všechny tyto „zločinné akce Ázerbájdžánu pokračují“ a jsou doprovázeny územními nároky vůči Arménii a neuznané Republice Arcach, terorem civilistů žijících v pohraničních osadách, znesvěcením svatyní a historických památek na územích, která se dostala pod její kontrolu. A Turecko, které se přímo účastnilo 44denní války, „pokračuje v otevřené podpoře agresivních akcí Ázerbájdžánu“.

V prohlášení se uvádí, že osoba oficiálně zastupující arménskou republiku nemůže uzavřít písemnou nebo ústní dohodu porušující stanovené právní normy a „jakákoli taková dohoda je od počátku neplatná“.

Spory mezi Arménií a Ázerbájdžánem lze podle dokumentu připraveného opozicí řešit výhradně mírovými metodami – bez použití síly či jejího ohrožení.

Prohlášení končí výzvou k mezinárodním organizacím a parlamentům spřátelených zemí, aby odsoudily pokračující zločiny spáchané Ázerbájdžánem a Tureckem a podnikly kroky k jejich postavení před soud.

(RU
https://jam-news.net/ru/%d0%be%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%86-%d0%bf%d0%be%d0%b4-%d1%83%d0%b3%d1%80%d0%be%d0%b7%d0%be%d0%b9-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%bc/ 


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »