Jerevan je připraven obnovit jednání za účasti zástupců OBSE a považuje je za záruku obnovení bezpečnosti v Náhorním Karabachu, uvedl dnes Nikol Pašinjan a potvrdil přání arménských úřadů začít vytyčovat hranici s Ázerbájdžánem.

Jak napsal „Kavkazský uzel“, ozbrojené síly Arménie a obranné armády Náhorního Karabachu po výsledcích nepřátelských akcí v konfliktní zóně na podzim 2020 výrazně ztratily bojovou účinnost. V tuto chvíli pouze ruské mírové jednotky brání Ázerbájdžánu převzít kontrolu nad celým Náhorním Karabachem, nicméně pro arménskou stranu konfliktu je výhodnější, navzdory odporu Moskvy, přilákat do regionu mírové jednotky OSN nebo OBSE, říkají političtí analytici.

Rozsáhlé nepřátelské akce v Náhorním Karabachu probíhaly od 27. září do 9. listopadu 2020, v důsledku čehož neuznaná republika Náhorní Karabach ztratila kontrolu nad dvěma třetinami území. O jaká území se jedná, je uvedeno na mapě zveřejněné na „Kavkazském uzlu“. „Kavkazský uzel“ také zveřejnil  mapu  rozmístění ruských mírových sil v Náhorním Karabachu, které se v regionu objevily na podzim roku 2020 po dohodě s Arménií a Ázerbájdžánem.

Arménský premiér Nikol Pašinjan dnes připomněl, že plán, který zveřejnil 18. listopadu 2020, hovořil o obnovení normálního života v Náhorním Karabachu a procesu vyjednávání v rámci spolupředsedů Minské skupiny.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/367204/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »