V poslední době se častějšími stávají zprávy z Baku o tom, že arménské jednotky údajně vyvolávají napětí na hranicích obou zemí ostřelováním ázerbájdžánských pozic. Arménské ministerstvo obrany je okamžitě popře a obviní ázerbájdžánské jednotky z eskalace. Faktem je, že incidenty na hranicích jsou stále častější. 

Poslední taková zpráva byla přijata 14. července. Arménský voják byl zabit při přestřelce na nachičevanské části arménsko-ázerbájdžánské hranice . 

Pokud však k dřívějším incidentům došlo hlavně na hranici obou zemí z regionů Gegharkun, Syunik nebo Tavuš, nyní mluvíme o směru z Nachičevanu. 

Naposledy došlo k incidentu na tomto úseku hranice během druhé války v Karabachu. 9. listopadu 2020 zde ázerbájdžánská armáda sestřelila ruský vrtulník Mi-24. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že vrtulník byl sestřelen ze země z přenosného protiletadlového raketového systému mimo válečnou zónu. Ázerbajdžán se omluvil a nabídl náhradu škody.

Arménští odborníci se domnívají, že „rozšíření“ území konfliktu je způsobeno několika důvody. Za prvé, je to touha Baku jako strany, která válku vyhrála, vytlačit ze současné situace maximum a dále vylepšovat své pozice. Za druhé, Ázerbájdžán se snaží zabránit Arménii dokončit strategicky důležitý projekt – severojižní dálnici. Jedná se o největší dopravní projekt v nezávislé Arménii, díky kterému se může stát tranzitní zemí.

Ze severu bude silnice spojovat Arménii s Gruzií a umožní přístup k Černému moři a evropským zemím. Z jihu bude dálnice spojovat zemi s Íránem. 

Časté incidenty na hranicích byly komentovány předsedou vlády Nikol Pašinjanem. Podle něj „Ázerbajdžán navzdory svým mírumilovným prohlášením na mezinárodní scéně dělá vše pro to, aby zabránil míru v regionu.

Taktiku Baku lze snadno předvídat a nezměnila se: i přes mírumilovná prohlášení dělají a udělají vše pro to, aby narušili mírové procesy v regionu. Zároveň sami šíří prohlášení, že Arménie a Arcach jsou údajně proti míru a definování hranic. A na tomto pozadí vytvářejí falešné ospravedlnění pro provádění agresivní politiky, jejíž projevy jsme viděli v posledních měsících,“ uvedl Nikol Pašinjan na zasedání vlády.

Poznamenal také, že Arménie bude i nadále hájit svou svrchovanost všemi možnými i nemožnými způsoby.

Pašinjan znovu hovořil o potřebě stáhnout jednotky ázerbájdžánských ozbrojených sil, které od 12. května postupovaly několik kilometrů do hlubin suverénního území Arménie. Neustupují, navzdory požadavkům arménské strany jednání mezi vojenským personálem obou zemí nevedla k významným změnám. 

(RU)
https://jam-news.net/ru/%d0%b2%d1%8b%d0%b6%d0%b0%d1%82%d1%8c-%d0%bc%d0%b0%d0%ba%d1%81%d0%b8%d0%bc%d1%83%d0%bc-%d0%b8-%d1%81%d0%be%d1%80%d0%b2%d0%b0%d1%82%d1%8c-%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d1%8b-%d0%b0%d1%80%d0%bc%d0%b5%d0%bd/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »