Americký prezident Joe Biden označil masakry Arménů v Osmanské říši v roce 1915 za genocidu. Arménský předseda vlády Nikol Pašinjan to považuje za obnovu historické spravedlnosti.

Jak napsal „Kavkazský uzel“, 30. října 2019 Sněmovna reprezentantů USA uznala arménskou genocidu. Pro jeho přijetí hlasovalo 405 členů, 11 hlasovalo proti, další tři kongresmani se zdrželi hlasování. Přijaté usnesení formálně znamená, že Spojené státy oficiálně uznaly arménskou genocidu, to vstupuje v platnost bez souhlasu Senátu a prezidenta Spojených států. V dubnu však více než 100 členů Kongresu vyzvalo úřadujícího amerického prezidenta Joe Bidena, aby vyhlásil uznání arménské genocidy.

Arménskou genocidu uznalo více než 20 států, včetně Ruska. V různých dobách tak učinilo 49 severoamerických států (z nichž 35 je na úrovni zákona) a District of Columbia. Jediným státem, který to neudělal, je Mississippi, píše se v článku „Kavkazského uzlu“ – „Arménská genocida v Osmanské říši“. Americký stát Idaho letos vyhlásil 24. dubna za den památky obětí arménské genocidy. Turecké orgány události z roku 1915 za genocidu nepovažují.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/363241/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »