Mnoho lidí věří, že Rusko přibližuje Abcházii ke konečné „anexi“, a poznamenává, že Rusko ji výměnou za důležité dotace a pomoc odtržené republice přinutilo podepisovat dohody „harmonizující“ různé aspekty legislativy.

Například ruská Novaja gazeta studovala program „formování společného sociálního a ekonomického prostoru“ mezi Ruskem a Abcházií, který byl schválen v listopadu 2020 po setkání Vladimíra Putina a de facto abchazského prezidenta Aslana Bžaniji.

Podle tohoto deníku, který cituje oficiální statistiky ruských úřadů pro roky 2009-2020 a leden 2021, „zlepšení blahobytu“ Abcházie stálo ruské daňové poplatníky 63,2 miliardy rublů (asi 830 milionů dolarů). U ruského rozpočtu to není moc, ale u abchazského je to 50-70 procent.

Rusko a Abcházie podepsaly a ratifikovaly „Smlouvu o přátelství, spolupráci a vzájemné pomoci“ v listopadu 2008, krátce po pětidenní válce mezi Ruskem a Gruzií v Jižní Osetii. Poté Rusko oficiálně uznalo Jižní Osetii a Abcházii jako nezávislé státy. Současně se v ruském rozpočtu objevila položka „Poskytování finanční pomoci pro socioekonomický rozvoj Abchazské republiky“.

V letech 2010-2011 ratifikovaly ruský a abchazský parlament dohody o společné ochraně státní hranice, o vzájemné ochraně investic, o bezvízovém styku a vzájemné pomoci v celních záležitostech.

V roce 2012 se v Abcházii objevila ruská vojenská základna a částky, které Rusko převádělo, každý rok rostly. V únoru 2015 Rusko navrhlo novou dohodu „O alianci a strategickém partnerství“, po roce 2015 ruský parlament ratifikoval mimo jiné dohody s Abcházií o vzájemném uznávání diplomů, o právní pomoci v trestních věcech a o předávání odsouzených k výkonu trestu.

(EN)
https://jam-news.net/russia-and-abkhazia-creeping-harmonization/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »