Baku neinformoval o osudu řady arménských vojáků, kteří se ztratili během podzimní války v roce 2020; existují informace o tom, že je s nimi špatně zacházeno a jsou ponižováni, uvedli aktivisté v oblasti lidských práv. Mezinárodní organizace se budou moci spolehnout na důkazy předložené organizací Human Rights Watch a samotné prohlášení pomůže návratu arménských vězňů, uvedla šéfka Helsinské asociace Arménie Nina Karapetjancová.

Jak napsal „Kavkazský uzel“, obyvatelé Arménie se po trojstranném prohlášení o příměří v Náhorním Karabachu v listopadu 2020 obrátili na Evropský soud pro lidská práva s cílem domoci se vydání vězňů. Soud obdržel stížnosti na porušení práv 228 zajatých obyvatel Arménie a 13 zajatých občanů Ázerbájdžánu, informoval 4. února a požadoval, aby úřady obou států poskytly informace o těchto lidech. Skutečný počet zajatých obyvatel Arménie je ještě vyšší, předpokládá právnička Siranuš Sahakjan.

Podle neoficiálních údajů může být v ázerbájdžánském zajetí až 150 arménských vojáků, ale Ázerbájdžán potvrdil přítomnost pouze devíti válečných zajatců, uvedla již dříve členka parlamentní komise pro lidská práva Ani Samsonjanová, členka opoziční frakce Osvícená Arménie. Mezi vojáky, kteří jsou údajně nezvěstní, mohou být i vězni. Do 27. listopadu sestavila kancelář Helsinského občanského shromáždění ve Vanadzoru seznam 586 jmen pohřešovaných vojáků. Evropský soud pro lidská práva nařídil Ázerbájdžánu poskytnout údaje o 19 válečných zajatcích a civilních osobách. Podobné rozhodnutí učinil soud ve vztahu k 13 arménským vojenským osobám a civilistům, kteří byli zajati.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/361954/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »