Americká nevládní organizace Freedom House v každoročním hodnocení „Svoboda ve světě – 2021“ opět zařadila Gruzii k zemím označovaným jako částečně svobodné. Úroveň svobody v Gruzii se odhaduje na 60 bodů ze 100.

Stránky Freedom House uvádějí, že toto číslo již několik let po sobě klesá. Ve zprávách za roky 2017 a 2018 byla úroveň svobody odhadována na 64 bodů, v roce 2019 na 63 bodů, loni na 61 bodů.

Zpráva „Svoboda ve světě – 2021“ uvádí, že v Gruzii se konají pluralitní volby. Demokratická trajektorie země podle autorů dokumentu vykazovala v letech 2012–2013 známky zlepšení, v posledních letech však došlo k negativnímu trendu.

„Vliv oligarchů ovlivňuje politické procesy v zemi, politická rozhodnutí a mediální prostředí a vláda zákona je politizací narušena. Občanské svobody nejsou důsledně chráněny,“ uvádí se ve zprávě.

Dokument uvádí, že vládnoucí strana Gruzínský sen zvítězila v parlamentních volbách a zajistila si třetí funkční období, ale „boj byl poznamenán kupováním hlasů, případy násilí a zjevnými chybami při počítání výsledků, což vyvolalo bojkot druhého kola voleb v listopadu.“

„Volební účast v tomto kole byla 26 procent, nejnižší od získání nezávislosti,“ uvedla organizace Freedom House.

(RU)
https://jnews.ge/?p=68840


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »