V Tbilisi zaútočili policisté na kancelář opoziční strany Sjednocené národní hnutí a zatkli jejího vůdce Nikanora Meliu.

Melia byl zadržen v jedné z kanceláří, kde se spolu se svými příznivci zabarikádoval. Během útoku policie použila slzný plyn. Podle portálu „Georgia News“ byl Melia vyvezen z kanceláře v obrněném autě.

Soud rozhodl o jeho zadržení 17. února. Soudce tak vyhověl návrhu generální prokuratury na změnu preventivního opatření z kauce na zatčení. Melia je obviněn z organizování nepokojů v gruzínském parlamentu v Tbilisi v červnu 2019 během demonstrace proti návštěvě ruského poslance Sergeje Gavrilova. Melia vinu popírá. On a jeho podporovatelé tvrdí, že akce byla spontánní, neměla žádné organizátory a opoziční politici byli přítomni jako běžní účastníci. Při střetech 21. června bylo zraněno více než 200 lidí. Desítky lidí byly zadrženy, ale později propuštěny.

18. února rezignoval gruzínský předseda vlády Giorgi Gacharia kvůli neshodám s vládnoucí stranou „Gruzínský sen“ ohledně vojenské operace v sídle opoziční strany Sjednocené národní hnutí.

Gruzínský parlament schválil Irakli Garibašviliho jako předsedu vlády. Ten nazval Nikanora Meliu „kriminálníkem“ a oznámil, že proti němu bude vedeno soudní řízení.

(RU)
https://www.kavkazr.com/a/31116867.html


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »