Video o zasnoubení 11leté ázerbájdžánské dívky a 15letého chlapce odhalilo problém předčasných sňatků ve vesnicích v Gruzii, uvedla aktivistka Šalala Amirdžanova. Babička dívky řekla, že vnučka dostala prsten, a s chlapcovými rodiči bylo dosaženo dohody o jejím sňatku.

V Gruzii jsou práva žen respektována a Istanbulská úmluva zaměřená na boj proti násilí na ženách byla ratifikována, ale podle Amirdžanovové neexistuje dostatečná vzdělávací práce s občany. „Pokud stát nemá jiné zdroje na jejich vzdělávání, bylo by dobré k tomu využít venkovské školy a pořádat speciální setkávání. V této oblasti pracují místní a nevládní organizace. Někteří lidé si myslí, že o tomto tématu nestojí za to mluvit, ale podle mého názoru bychom neměli přemýšlet o problému, pouze když se něco stane,“ řekla aktivistka.

V Gruzii, kde lze uzavřít sňatek od 18 let, je předčasné manželství běžné v oblastech osídlených hlavně Ázerbájdžánci. Zákony byly zpřísněny v roce 2016 a v současné době je manželství pro mladistvé ve věku 16-17 let povoleno pouze po obdržení soudního příkazu a z vážných důvodů, jako je narození dítěte.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/359739/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »