Policisté zabránili aktivistům, kteří 4. února přišli k vládní budově v Baku protestovat proti domácímu násilí. Důvodem pouličního protestu byla vražda 32leté ženy, vysvětlil jeden z demonstrantů.

Jak napsal „Kavkazský uzel“, ázerbájdžánští aktivisté se již dříve pokusili upozornit úřady na problém domácího násilí 8. března 2020. Organizátoři akce vyzvali k zajištění rovných práv mužů a žen na práci a vzdělávání a přistoupení k Istanbulské úmluvě zaměřené na boj proti násilí na ženách. Jedna z demonstrujících byla vystavena vyhrožování a pokusila se o sebevraždu. Prokurátoři z incidentu obvinili feministické aktivistky.

Podle jedné z účastnic akce Gulnary Mechtievové bylo podle oficiálních údajů v roce 2019 zabito 37 žen v důsledku domácího násilí. „Vraždy obvykle páchají manželé, bratři, zeť“, uvedla s tím, že případy bití žen nejsou ve statistikách zahrnuty.

Podle jejího názoru stát nepřijímá náležitá opatření k prevenci zločinů na ženách.

Státní statistický výbor Ázerbájdžánu uvedl, že v roce 2019 se oběťmi trestných činů motivovaných domácím násilím stalo 1 038 žen, z toho 12 mladších 18 let a jedna těhotná. Současně bylo zabito 37 žen, včetně jedné nezletilé. Ve 24 případech došlo k pokusům o zabití žen, včetně dvou nezletilých a jedné těhotné. 23 žen bylo vážně zraněno, 94 bylo méně závažných případů, 831 bylo lehkých. Bylo registrováno 8 případů mučení, 2 skutečnosti o hrozbách zabitím nebo bitím a 19 „dalších případů“, informoval státní statistický výbor.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/359464/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »