Ázerbájdžánské orgány se obrátily na Evropský soud pro lidská práva (ESLP) se stížností na kroky Arménie během konfliktu v Náhorním Karabachu. Baku obvinilo Jerevan z vyhoštění ázerbájdžánského obyvatelstva z regionu na počátku 90. let a bombardování měst na podzim 2020.

Jak napsal „Kavkazský uzel“, po uzavření mírové dohody s Ázerbájdžánem v listopadu 2020 se obyvatelé Arménie obrátili na ESLP s cílem získat vydání vězňů. Podle zástupce práv arménských vězňů je k 12. lednu v Ázerbájdžánu zadržováno 120 vězňů. „Jedná se o nezpochybnitelné případy, a pokud začneme také diskutovat o kauzách možného zajetí, bude tento počet neporovnatelně vyšší. Jsou mezi nimi i ženy,“ řekl právník Siranuš Sahakjan. Ázerbájdžán skrývá údaje o skutečném počtu vězňů, uvedly orgány Náhorního Karabachu.

Podle ázerbájdžánských úřadů Arménie nepodnikla žádné kroky k prošetření osudu 3 890 ázerbájdžánských občanů, kteří v důsledku konfliktu zmizeli.

Ve stížnosti bylo rovněž uvedeno ostřelování měst a vesnic v Ázerbájdžánu, které se nacházejí daleko od bojové zóny, kazetovými a fosforovými granáty a balistickými raketami. V důsledku těchto útoků zahynulo 93 lidí, včetně 12 dětí; 423 dalších bylo zraněno a 264 domů bylo zničeno.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/358707/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »