V noci 10. listopadu podepsali prezidenti Ruska a Ázerbájdžánu a předseda vlády Arménie Nikol Pašinjan dohodu o ukončení nepřátelských akcí v Karabachu. Podle dohody bude část území Náhorního Karabachu a odlehlých oblastí, které byly dříve ovládány Arménií, převedena do Ázerbájdžánu. Rusko se navíc stane jedinou světovou velmocí, která bude mít v Karabachu mírové síly. Jak tato nová realita ovlivní Gruzii?

Tornike Šarašenidze, profesor na gruzínském institutu pro veřejné záležitosti, si myslí, že není ohrožen tranzitní potenciál Gruzie a že bude naopak posílen při přípravě stavby nového plynovodu. Domnívá se také, že Karabach vytvořil v regionu precedens, který ukazuje, že území ztracená ve válce lze vrátit válkou. Tento precedens by měl vzbudit zvláštní zájem o Suchumi a Cchinvali (Abcházie a Jižní Osetie).

Paata Zakareišvili, expert na konflikty, se domnívá, že Gruzie musí učinit z Turecka svého spojence, a tím neutralizovat ruský faktor. Musí vstoupit do NATO s pomocí Turecka a také hovořit s Arménií, která se nyní nachází v obtížné situaci, a jednat jako prostředník mezi Arménií a Evropou.

Giorgi Kanašvili, expert na konflikty, říká, že čím více ruských vojsk v této oblasti, tím více problémů to pro Gruzii znamená. Tato dynamika podle něj ukazuje, že rovnováha sil v regionu není v zájmu země.

(EN)
https://jam-news.net/georgia-karabakh-experts-sharashenidze-zakareishvili-kanashvili


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »