Vládnoucí strana Gruzínský sen podle Ústřední volební komise (CEC) po gruzínských volbách významně vede a bude schopna sestavit novou vládu bez potřeby koalice.

Opozice odmítá akceptovat volební výsledky zveřejněné CEC a trvá na tom, že jsou zfalšované. Opoziční politici na základě průzkumu veřejného mínění zadaného protivládním televizním kanálem tvrdí, že zvítězili a že vláda si s pomocí CEC konečné výsledky vyrobila. Odvolávají se přitom na několik údajných porušení.

Zprávy od mezinárodních pozorovatelů publikované OBSE, NATO a PACE hodnotí volby obecně pozitivně, avšak také upozorňují na některé problémy.

Exprezident Michail Saakašvili vyvolal pobouření tím, že vyzval celé politické spektrum, aby se „mobilizovalo“ k obraně voleb, a porovnal současnou gruzínskou vládu s vládou Běloruska a Ruska: „Dnes ráno oznamujeme masovou mobilizaci. Nedovolíme, aby Ivanišvili ukradl vůli gruzínského lidu.“

Opoziční politické strany, které se zúčastnily parlamentních voleb v Gruzii, podepsaly společné prohlášení, že se vzdávají svých křesel v Parlamentu a požadují zrušení volebních výsledků a opakování voleb.

(EN)
https://dfwatch.net/georgias-ruling-party-declares-resounding-victory-but-opposition-rejects-election-results-claiming-fraud-54353

(EN)
https://jam-news.net/georgia-document-nika-melia-opposition-parliament-boycott-national-movement-lelo/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »