Politická krize v Gruzii

Gruzínský parlament odmítl 14. listopadu schválit přechod od smíšeného k poměrnému volebnímu systému. Většina parlamentu, kterou drží vládnoucí strana Gruzínský sen, nový návrh nepodpořila.

V návaznosti na neschválení změny volebního systému vypukly v Tbilisi protesty a během víkendu došlo také ke střetu demonstrantů s policisty. Opozice vyhlásila bojkot parlamentu a zapečetila vstup do budovy. Parlament navíc obklíčili demonstranti, kteří se odmítli rozejít i po několika výzvách policie. Ta proto nasadila vodní děla, aby demonstranty rozehnala a pozatýkala okolo 37 lidí. Všichni byli později propuštěni na svobodu.

Opozice po neúspěchu při hlasování o přechodu k proporcionálnímu systému podala další návrh, tentokrát na přechod k tzv. Německému modelu, který spojuje jak většinový, tak proporcionální systém. Vláda nicméně odmítla o této možnosti diskutovat. V Tbilisi proto došlo k dalším protestům. Ty se odehrály 25. listopadu a policie při nich opět použila vodní děla a zatkla 28 lidí.

Přestože většina společnosti podle průzkumů veřejného mínění přechod k proporcionálnímu volebnímu modelu podporuje, vláda jakoukoliv diskuzi nadále odmítá. Gruzie má momentálně smíšený volební systém, který však opozice označuje za nespravedlivý.

FOTKY: https://jam-news.net/how-the-tbilisi-protests-were-dispersed-jamnews-photostory/

VIDEO: https://jam-news.net/all-you-need-to-know-about-the-tbilisi-protests-in-180-seconds/

(RU) Stanovisko vládní strany: https://www.ekhokavkaza.com/a/30291495.html


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »