Poslední zpráva americké nevládní organizace Freedom House přisuzuje Gruzii první místo v hodnocení kavkazských zemí, co se svobody týče. Neodpouští si však kritiku. Podle Freedom House Gruzie získala 63 bodů ze 100 a byla označena za částečně svobodnou zemi. V kategoriích politických a občanských práv si však pohoršila.

Zpráva popisuje některé negativní události a trendy, mezi něž zařazuje například velký vliv oligarchů na politický život, neodůvodněné zásahy policie proti demonstrujícím, zatýkání lídrů protestů, nízkou transparentnost během prezidentských voleb nebo neefektivní boj s korupcí.

Jako částečně svobodné byly ve zmíněné zprávě označeny také Arménie se ziskem 51 bodů ze 100, Abcházie se ziskem 41 bodů a Náhorní Karabach s 31 body. Katastrofálně skončila separatistická oblast Jižní Osetie s 10 body, která spadla do kategorie nesvobodných zemí, stejně jako Ázerbájdžán s 11 body (dle hodnocení Freedom House 19. nejméně svobodné teritorium na světě).

(EN) https://jam-news.net/freedom-in-the-caucasus-armenia-improves-georgia-deteriorates-azerbaijan-still-troubling-freedom-house/

(EN) https://freedomhouse.org/report/countries-world-freedom-2019

]]>
Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »