Gruzii čekají 28. října prezidentské volby. Vzhledem k ústavním změnám to bude naposledy, co hlavu státu vyberou občané (od příště jej budou volit zákonodárci). Nový prezident či prezidentka bude rovněž disponovat již značně osekanými pravomocemi, ponechávajícími hlavě státu spíše jen reprezentativní funkci.

Hlavním otazníkem nastávajícího prezidentského klání v Gruzii bylo, koho si za kandidáta „vybere“ šedá eminence gruzínské politiky, oligarcha a miliardář Bidzina Ivanišvili. Jeho vládnoucí strana Gruzínský sen se nakonec rozhodla vlastního kandidáta nepostavit a místo toho raději podpořit nezávislou uchazečku o prezidentský post Salome Zurabišvili. Ta byla za vlády Michaila Saakašviliho ministryní zahraničí, následně se ale s někdejším prezidentem politicky rozešla a přešla do opozice. Zurabišvili se narodila a vyrostla ve Francii a má dlouhodobé diplomatické zkušenosti.

Jejími hlavními soupeři budou Davit Bakradze, nominovaný nynější opoziční stranou Evropská Gruzie, a Grigol Vašadze, kandidující za opoziční Sjednocené národní hnutí (stranu někdejšího prezidenta Saakašviliho) v koalici s dalšími menšími politickými subjekty. Oba muži jsou rovněž bývalými ministry zahraničí. Stávající hlava státu – Giorgi Margvelašvili – se rozhodl znovu o prezidentský post neucházet.

(EN) https://eurasianet.org/now-hiring-in-georgia-presidential-candidates

(EN)https://jam-news.net/?p=117661

(EN)http://oc-media.org/analysis-from-ivanishvilis-chosen-to-a-united-opposition-candidate-how-georgias-aspiring-presidents-stack-up/

]]>


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »