Gruzie podala k Evropskému soudu pro lidská práva dvě žaloby proti Ruské federaci. První z nich – tzv. mezistátní stížnost – podalo gruzínské ministerstvo spravedlnosti, druhou – individuální stížnost – podali rodiče Arčila Tatunašviliho, Gruzína zahynulého za podezřelých okolností v Jižní Osetii (více k případu viz březnový a červnový zpravodaj).

Dle gruzínského ministerstva mezistátní žaloba míří na „praxi masového narušování práv, zadržování, útoků a zabíjení gruzínských občanů na Ruskem okupovaných teritoriích a podél okupační linie“. Tato zvůle z pohledu Gruzie zesílila po válce z roku 2008 a vyvrcholila letos v únoru právě případem Arčila Tatunašviliho. Gruzie usiluje o uznání Ruska zodpovědným z porušení řady článků Evropské úmluvy o lidských právech, včetně práva na život, zákazu mučení či práva na svobodný pohyb. Jedná se již o třetí mezistátní žalobu vznesenou Gruzií vůči Rusku – první z nich, týkající se deportací gruzínských občanů z Ruské federace, skončila pro žalující stranu úspěchem. Rusko nicméně již v roce 2015 přijalo zákon, umožňující mu „přehlasovat“ rozsudky Štrasburkského soudu v případě, že „odporují jeho ústavě“.

V individuální žalobě rodiče Arčila Tatunašviliho předkládají důkazy o tom, že jejich syn byl v jihoosetském Tschinvali podroben mučení, na jehož následky zemřel, a viní tak Rusko, stejně jako gruzínské ministerstvo, z narušení základních článků Evropské úmluvy.

(EN) https://jam-news.net/?p=118809

(EN) http://oc-media.org/georgia-takes-russia-to-echr-over-rights-violations-on-occupied-territories/

]]>


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »