Společenství Svanů, etnické skupiny tradičně obývající horský region Svanetie na severozápadě Gruzie, se v posledních měsících a letech mobilizuje a spojuje proti množství záměrů staveb přehrad v této lokalitě. Na březnovém tradičním setkání představitelé svanských komunit vydali společné prohlášení, v němž požadují ukončení více než 50 projektů na stavbu přehrad. Výzvu plánují podpořit peticí adresovanou vedle gruzínské vlády také zahraničním diplomatickým misím a mezinárodním institucím.

Protesty se v polovině března přesunuly i do Tbilisi, kde se na sto aktivistů sešlo na mítinku před kancelářemi Evropské banky pro obnovu a rozvoj, Evropské investiční banky a Asijské investiční banky, které z velké části projekty financují. Jednou ze zamýšlených výstaveb je i vodní elektrárna Nenskra, jejíž realizace by vedla k zatopení stovek hektarů lesů a půdy. Dle environmentální organizace Green Alternative je navíc vyhodnocení možných geologických rizik plynoucích ze stavby, provedené investory, naprosto neadekvátní. Krom toho, že plány neberou v potaz zájmy místních komunit, hrozí tak navíc způsobit nevratné změny v nedotčené přírodě svanetských hor.

(EN) https://bankwatch.org/blog/svan-communities-block-hydro-development-in-svanetia?utm_content=buffera5ee2&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

(EN) http://oc-media.org/protesters-rally-against-construction-of-big-dams-in-georgia/

]]>


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »