Prezident neuznané republiky Náhorní Karabach Bako Sahakjan vyjel v březnu na bezprecedentní návštěvu Spojených států. Cílem návštěvy byla především snaha o posílení Americké podpory neuznaného státu. Sahakjan se nicméně nesetkal se zástupci Trumpovy administrativy, ale zúčastnil se ve Washingtonu recepce organizované arménskou ambasádou, arménsko-americkou lobbingovou organizací a pro-arménskými zástupci amerického Kongresu. V rámci recepce Sahakjan udělil „Prezidentskou medaili vděčnosti“ několika kongresmanům, kteří od Spojených států požadují formální uznání republiky Náhorní Karabach. Bývalý americký velvyslanec v Jerevanu před návštěvou taktéž podpořil uznání Karabachu. Minulý rok tři američtí kongresmani navštívili Náhorní Karabach a vysloužili si zařazení na „černou listinu“ Ázerbájdžánu.

Ázerbájdžánské ministerstvo zahraničí v reakci na návštěvu vydalo protestní nótu a zmínilo, že návštěva je „vážnou ranou“ ázerbájdžánsko-americkým vztahům. Ázerbájdžán také zmínil, že udělení víza Karabašskému de facto prezidentovi je implicitním uznáním karabašské státnosti. Minulý rok přitom Washington odmítl vydat vízum zástupci další neuznané jihokavkazské republiky, de facto ministru zahraničí Abcházie Daurovi Kovemu. Spojené státy jsou domovem silné Arménské diaspory, ale také pro-Ázerbájdžánských organizací. K protestům Baku se například přidali také zástupci konzervativní Heritage Foundation. Spojené státy jsou společně s Ruskem a Francií členy Minské skupiny OBSE, hlavního mediátora konfliktu mezi Arménií a Ázerbájdžánem. Incident může znamenat zhoršení v mírovém procesu již tak velmi napjatého konfliktu.

(EN) https://eurasianet.org/s/karabakh-leader-makes-unprecedented-visit-to-washington (EN) https://www.rferl.org/a/karabakh-leader-sahakian-u-s-trip/29099077.html (RU) https://azertag.az/ru/xeber/Ministerstvo_inostrannyh_del_Azerbaidzhana_napravilo_notu_Gosudarstvennomu_departamentu_SSHA-1144026 (EN) https://www.rferl.org/a/azerbaijan-blacklists-three-us-lawmakers-visiting-nagorno-karabakh/28752231.html (EN) https://www.rferl.org/a/azerbaijan-blacklists-three-us-lawmakers-visiting-nagorno-karabakh/28752231.html (EN) http://civil.ge/eng/article.php?id=30100

]]>


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »