Nigar Kočarli je majitelkou řetězce knihkupectví Ali a Nino, pojmenovaného podle oblíbené knihy o lásce mezi gruzínskou dívkou a ázerbájdžánským chlapcem. Kočarli začínala od píky – první „knihkupectví“ otevřela v roce 2001 v koutku kavárny a investovala do něj okolo 600 dolarů. Její podnikatelské plány však jednoho dne zkřížil Kamaleddin Hejdarov, ázerbájdžánský ministr pro mimořádné situace. Hejdarov je vlivná podnikatelská a zákulisní postava, kterou američtí diplomaté v jedné ze svých depeší zveřejněných v rámci Wikileaks nazvali „ministrem všeho důležitého“. Podle uniklé depeše zastrašoval i americké byznysmeny podnikající v Ázerbájdžánu.

První problémy Kočarli zakusila před čtyřmi lety, kdy jí vyhrožoval představitel Hejdarovovy firmy Gilan Holding. Trval na tom, aby holdingu svůj byznys prodala. „My jsme jako slon a ty jako mravenec, rozdrtíme tě,“ mělo zaznít z jeho úst. Kočarli však tuto „nabídku“ odmítla. Od té doby začala mít problémy s daňovým úřadem, dodávky knih se začaly zpožďovat, její zaměstnanci byli šikanováni policií, pár jejích obchodů bylo záhadně vykradeno. Jedna z Hejdarových firem mezitím založila vlastní síť knihkupectví Libraff.

Nedávno se Kočarli dozvěděla od vedení sedmi bakuských obchodních domů, ve kterých má její knihkupectví Ali a Nino pobočky, že je bude muset zavřít. A že pobočky jejího knihkupectví Ali a Nino nahradí pobočky řetězce Libraff propojeného s ministrem Hejdarovem. Ten se nařčení, že je propojený s firmou vlastnící Libraffs, brání. Místní znalci nicméně spekulují, proč se Hejdarov tak vehementně pustil do byznysu s knihami, který je v portfoliu jeho holdingu poměrně nevýznamnou položkou. Jedni tvrdí, že jde o demonstraci síly a moci, druzí v jeho podnikání v knižním průmyslu vidí možnost získání kontroly nad přístupem k informacím. Jen čas ukáže, zda ministři v Ázerbájdžánu mohou beztrestně krást i knihkupectví.

(EN) https://eurasianet.org/s/azerbaijan-small-bookstore-owner-describes-hostile-takeover-by-powerful-minister

]]>


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »