V Isani, okrajové čtvrti Tbilisi, byla v noci z 21. na 22. listopadu spuštěna protiterostická operace, na jejímž základu byl zadržen jeden z podezřelých teroristů a tři další zabiti. Jedním z mrtvých je Ahmed Čatajev, po němž bylo vyhlášeno mezinárodní pátrání. Čatajev dříve žil v gruzínském údolí Pankisi, nechvalně známém odchody místních do řad Islámského státu, kde byl v roce 2012 zatčen a následně pro nedostatek důkazů propuštěn. Poté Čatajev odjel do Turecka, kde byl obviněn z organizace teroristického útoku na istanbulském letišti v roce 2016. Patřil k tzv. Islámskému státu v Sýrii, kde zaujímal pozici jednoho z vůdců subdivizí.

Speciální operace trvala 20 hodin, během nichž příslušníci protiteroristického oddělení obléhali a útočili na byt, kde se podezřelí teroristé ukrývali a odkud gruzínským složkám kladli ozbrojený odpor za využití samopalů a granátů. Po intenzivní přestřelce došlo v bytě, nacházejícím se v třetím patře obytného domu, k výbuchu, když se obléhaní teroristé odpálili. Jeden z příslušníků speciálních složek byl během operace zabit a další čtyři zraněni. Obyvatelé okolních domů byli ještě před výbuchem a následným požárem evakuováni.

Gruzínští političtí představitelé k  operaci dlouho mlčeli, za což se na ně snesla vlna kritiky, která směřuje i k průběhu zásahu, zejména k jeho délce a údajným komplikacím. Znepokojení vyvolává i otázka, jak se vlastně teroristé, kteří nebyli občany Gruzie, do země dostali a jak se jim povedlo opatřit si značný zbraňový arzenál.

(EN)https://www.rferl.org/a/georgia-tbilisi-terror-operation/28869310.html

(RU)https://www.ekhokavkaza.com/a/28870228.html

(EN)https://www.rferl.org/a/georgia-tbilisi-terror/28872065.html

(RU)https://www.ekhokavkaza.com/a/28890934.html

(EN)https://jam-news.net/?p=73408

]]>


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »