Ázerbájdžánská vládnoucí elita nevstoupila do měsíce září pravou nohou. Dánské noviny Berlingske ve spolupráci s novinářskou sítí OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project, jehož součástí je i České centrum pro investigativní žurnalistiku, web zde) odhalily finanční schéma, pomocí něhož ázerbájdžánský režim uplácel vrcholné evropské politiky a podporovatele, a zajišťoval luxusní život pro své loajální úředníky. Tzv. „ázerbájdžánská pračka” fungovala poměrně jednoduše: peníze z neprůhledných offshoreových firem, ázerbájdžánských ministerstev či ruské státní zbrojařské firmy Rosoboronexport byly nejprve proprány a následně „investovány” v Evropě a Ázerbájdžánu prostřednictvím čtyř firem registrovaných v Británii. Finanční transakce prováděla estonská pobočka největší dánské banky Danske Bank, jež si podle ředitele právního oddělení „nevedla moc dobře při sledování podezřelých transakcí”. Proprané peníze doputovaly i k několika prominentním evropským politikům. Například německému politikovi Eduardu Lintnerovi z Křesťanskosociální unie (CSU), členu bývalé vládnoucí koalice, přišel na účet milion a půl korun dva týdny poté, co během pozorování – očividně zfalšovaných – prezidentských voleb v Ázerbájdžánu v roce 2013 nešetřil slovy chvály nad jejich údajně demokratickým průběhem. Od firmy, která figuruje ve schématu „ázerbájdžánské pračky” dostal v letech 2012 – 2014 dalších téměř 25 milionů korun. Lintner je jedním z apologetů ázerbájdžánského režimu v Německu a zakladatelem Společnosti pro podporu německo-ázerbájdžánských vztahů.

Více než 50 milionů korun obdržel i italský politik a bývalý předseda Evropské lidové strany v PACE (Parlamentní shromáždění Rady Evropy) Luca Volontè, který hájil zájmy Baku na tomto plénu a podílel se na tom, aby nebyla přijata rezoluce o ázerbájdžánských politckých vězních (o tomto nechvalně proslulém hlasování PACE pojednává detailně analýza „Kaviárová diplomacie” německé organizace European Stability Initiative z roku 2012, která jako první zmapovala uplácení evropských politiků Ázerbájdžánem, celá zpráva zde). Luca Volontè je již italskou prokuraturou obviněn z přijímání úplatků od ázerbájdžánského režimu.

Na 784 tisíc korun si přišel i předseda Slovinské národní strany a kandidát na prezidenta Zmago Jelinčič Plemeniti, podporovatel ázerbájdžánského režimu v domovském Slovinsku. Proprané peníze doputovaly též Kalinu Mitrevovi (téměř 10 milionů korun), jednomu ze současných ředitelů Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD), jehož manželkou je generální ředitelka UNESCO a častá návštěvnice Ázerbájdžánu Irina Bokovová. Ta v roce 2010 udělila ženě ázerbájdžánského prezidenta, Mehriban Alijevové, prestižní ocenění UNESCO – Mozartovu medaili – a později v pařížské centrále UNESCO uspořádala výstavu „Ázerbájdžán – země tolerance”.

Pro českého čtenáře není bez zajímavosti, že v ČR skončilo přes 130 milionů korun, zejména na účtech rodiny Nagijevových (otec rodiny, Ali Nagijev, je paradoxně zástupcem ředitele ázerbájdžánské protikorupční jednotky), která u nás spolu s partnery „proinvestovala” přes miliardu korun (více v samostatném článku Českého centra pro investigativní žurnalistiku zde). Z tajného režimního fondu profitovali též evropští novináři – například Eckart Sager, někdejší producent CNN, který ve svých reportážích propagoval názory bakinského režimu. Ale také ázerbájdžánští političtí prominenti, kteří si za proprané peníze kupovali luxusní auta a zboží či platili drahé školné na zahraničních univerzitách. V Ázerbájdžánu se po skandálním odhalení demonstrovalo, prezident Ilham Alijev nicméně tvrdí, že on ani jeho rodina nemají s korupční aférou nic společného. Evropský parlament se nechal slyšet, že situaci prošetří. Krátké video, které schéma “ázerbájdžánské pračky” vysvětluje zde (anglicky).

(CZ) https://www.investigace.cz/jak-azerbajdzan-korumpoval-evropske-politiky/

(CZ) https://www.investigace.cz/azerbajdzanska-koupel-v-ceskych-laznich/

(EN) https://www.occrp.org/en/azerbaijanilaundromat/

(CZ) https://www.theguardian.com/world/2017/sep/04/everything-you-need-to-know-about-the-azerbaijani-laundromat

(EN) https://www.rferl.org/a/azerbaijan-laundromat-report/28734978.html

(EN) http://www.eng.kavkaz-uzel.eu/articles/40932/

(EN) https://www.rferl.org/a/european-parliament-callsl-for-probe-into-azerbaijani-laundromat/28734030.html

(EN) http://www.esiweb.org/index.php?lang=en&id=156&document_ID=131

]]>


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »