Lídři Ázerbájdžánu a Arménie se na jednání v Bruselu dohodli na vytvoření dočasné pracovní skupiny k vymezení hranice mezi oběma zeměmi a k ​​odblokování železnice.

Jak napsal „Kavkazský uzel“, v předvečer schůzky v Bruselu si Ilham Alijev a Nikol Pašinjan vyměnili požadavky. Koridor Zangezur, o jehož otevření usiluje Baku, by měl fungovat za stejných podmínek jako Lačinskij, řekl ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev na setkání s generálním tajemníkem NATO v Bruselu. Arménský premiér Nikol Pašinjan obvinil šéfa Ázerbájdžánu ze snahy zavést otázku otevření regionální komunikace do slepé uličky.

Na schůzce v Bruselu po jednání za účasti ázerbájdžánského prezidenta Ilhama Alijeva, arménského premiéra Nikola Pašinjana a předsedy Rady EU Charlese Michela bylo dnes dosaženo dohody o zřízení prozatímní pracovní skupiny pro vymezení hranic mezi oběma zeměmi.

Evropská unie poskytne odbornou pomoc v otázce demarkace a vymezení hranic Arménie a Ázerbájdžánu, řekl prezident EU Charles Michel, uvedla dnes RIA Novosti.

„EU poskytne odborníky (skupinu konzultantů), kteří budou poskytovat podporu při vymezování a delimitaci hranic. Oběma zemím bude poskytnuta technická pomoc,“ citovala agentura Charlese Michela v písemném prohlášení.

Na schůzce byla také projednána otázka odminování území, která se dostala pod kontrolu Ázerbájdžánu, a bylo konstatováno, že Evropská unie je připravena poskytnout Ázerbájdžánu v tomto směru technickou pomoc.

Strany potvrdily dohodu o odblokování železnice, uvedlo vydání Aysor.am s odvoláním na tiskovou službu arménské vlády.

„Železnice bude fungovat v souladu s mezinárodně uznávanými pohraničními a celními pravidly na principech reciprocity, pod suverenitou a jurisdikcí zemí,“ uvedl mluvčí vlády.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/371255/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »