Všichni chovanci z internátní školy pro sirotky pojmenované po Sv. Nino by měli být rozděleni rodinám a zařízením rodinného typu, rozhodl soud po zvážení žádosti obránců lidských práv. Dětský fond OSN nabídl gruzínským orgánům pomoc při provádění této vyhlášky.

Jak napsal „Kavkazský uzel“, 4. června odvezli zaměstnanci státní agentury pro regulaci lékařských činností šest dětí z internátní školy pro sirotky pojmenované po svaté Nino. Deset dalších nezletilých vyjádřilo přání odejít. Ve stejný den podala nevládní organizace Partnership for Human Rights žalobu požadující odvezení všech dětí z internátu. Jedenáct nevládních organizací požadovalo okamžitou a tvrdou reakci úřadů a také poukázalo na to, že v čele penzionu byl biskup Spiridon (Abuladze), který byl podezřelý ze znásilnění.

Zaměstnanci úřadu gruzínského veřejného ochránce práv se téměř rok nemohli dostat do internátu gruzínské pravoslavné církve, schaltinský arcibiskup tam nepustil sociální pracovníky. Veřejná ochránkyně práv Nino Lomdžaria 3. června informovala, že od roku 2016 byly v této instituci zahájeny tři trestní řízení týkající se násilí a jednoho případu znásilnění.

Soud vyhověl žádosti nevládní organizace Partnership for Human Rights (PHR) a nařídil rozdělení všech chovanců z internátní školy do pěstounských rodin a zařízení rodinného typu, uvedla dnes na tiskové konferenci mluvčí nevládních organizací Ana Arganašvili.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/364646/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »