Gruzínský občan Zaza Gacheladze byl Nejvyšším soudem v Jižní Osetii odsouzen k 12,5 rokům vězení za nedovolené překročení hranice s Jižní Osetií a střelbu na ruskou armádu. Ministerstvo zahraničních věcí a Státní bezpečnostní služba Gruzie z tohoto rozhodnutí obvinily Rusko a požadovaly jeho propuštění.

Jak napsal „Kavkazský uzel“, příbuzní a sousedé Zazy Gacheladze, občana Gruzie zraněného jihoosetskými pohraničníky, zpochybnili verzi, že na pohraničníky vystřelil z lovecké pušky. V době zatčení byl Gacheladze na gruzínském území, uvedli. 19. července na protestním shromáždění v Tbilisi Gacheladzeho příbuzní požadovali, aby se gruzínské úřady aktivněji podílely na jeho propuštění. 26. července 2020 byl převezen z nemocnice na izolační oddělení.

11. července podle KGB Jižní Osetie zahájil Zaza Gacheladze během zatčení palbu a několikrát vystřelil na pohraniční stráž, která ho při opakované palbě zranila do nohy, poté byl zadržen. Podle jihoosetské strany dostal lékařskou pomoc a jeho zdravotní stav je uspokojivý. Gruzínská státní bezpečnostní služba odsoudila akce jihoosetských bezpečnostních sil.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/359467/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »