Mezinárodní organizace pro lidská práva Human Rights Watch (HRW) považuje za hlavní problémy Gruzie nedostatek odpovědnosti policistů, diskriminace LGBT komunity, ohrožení svobody médií a porušování pracovních práv. To je uvedeno ve výroční zprávě HRW, která hodnotí situaci ve více než 90 zemích po celém světě.

V listopadu 2019 byl vyšetřováním zneužití pravomoci bezpečnostních složek pověřen speciálně vytvořený nezávislý orgán – státní inspekce. Za osm měsíců roku 2020 obdrželo oddělení více než 1 300 stížností. Vyšetřování bylo zahájeno u 168 případů, z nichž většina se týkala zneužití funkce, ale vyskytly se i případy nelidského zacházení. Ve stejném období obdržela Kancelář veřejného ochránce práv 68 stížností na nevhodné zacházení ve vězeňství a ze strany policistů.

„Úřady nadále popírají zákonné uznání pohlaví transsexuálům bez operace změny pohlaví. Nedostatek zákonného uznání je vážnou překážkou pro každodenní život transsexuálů v Gruzii, včetně hledání práce,“ uvádí se ve zprávě ohledně diskriminace členů LGBT komunity.

(RU)
https://jnews.ge/?p=65376


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »